top of page
  • Ģertrūdes draudze

Aicinām uz mācītāja Romāna Skujas gleznu izstādi!

Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes draudzes mācītājam emeritus Romānam Skujam 2023. gada 13. novembrī apritēs apaļi 100 gadi, un pusi no tiem viņš ir veltījis kalpošanai Dievam un cilvēkiem. Līdztekus kalpošanai Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcā, mācītāja sirds aizraušanās vienmēr bijusi gleznošana.


Aicinām ikvienu iepazīt Romāna Skujas mākslas darbus. Viņa gleznu izstāde Ģertrūdes baznīcas Herdera zālē būs apskatāma no 22. oktobra līdz 26. novembrim. Izstādes atklāšana 22. oktobrī plkst. 12:00.


Romāns Skuja teic: “Mans tēvs gleznoja. Es līdz ar tēvu esmu izstaigājis gandrīz visu Latviju. Visas vietiņas, kas ir bildēs uztaisītas, tās ir izsēdētas, izskatītas, uzzīmētas. Tā arī dabā, plenērā lielākā daļa gleznu ir tapušas. Kādreiz šaubījos, vai tik nepiegružoju pasauli ar savām bildītēm. Jau tā gružu ir pilns pasaulē. Ar visādiem niekiem, kas tiek celti mums priekšā. Protams, tam visam pamatā ir darbs un laiks, laiks un darbs.” Meistarība gleznošanā papildināta studijās pie Svirska, Petraškēviča, Zviedra, Medņa. “Pie Petraškēviča bija trakas lietas. Saulkrastos gleznojām upīti un augšā – baznīcu. Kādas nepatikšanas bija, kad ieraudzīja baznīcu! Toreiz vajadzēja celtņus, krānus, kuģīšus,” teic Skuja. To, ka R. Skujas gleznas nebūt nav krāmi, liecina arī profesionāļu atzinību guvusī izstāde “Mūžam mainīgā Latvijas daba”, kas tika sarīkota mācītāja deviņdesmitajā jubilejā. Mācītājs ar savām gleznām ir piedalījies dažādās izstādēs kopš 1964. gada. “Mums viņi ir jāceļ augšā, jārāda cilvēkiem tas labais, jārāda cilvēkiem ceļš uz gaismu,” par kalpošanu baznīcā saka Romāns Skuja. Gaismu redzam arī viņa gleznās.


12. novembrī svinēsim mācītāja emeritus Romāna Skujas 100 gadu jubilejas pateicības dievkalpojumu. Plašāka informācija sekos.


Foto: U. Muzikants


bottom of page