top of page
  • Ģertrūdes draudze

Jaunums Ģertrūdē - vokālā grupa PUIKAS

Vēloties dot savu artavu garā stipras nākamās paaudzes audzināšanā, modinot mazajos zēnos - nākamajos vīros un tēvos – stipru garu, mūsu baznīcā šoruden tiek dibināta jauna vokālā grupa PUIKAS.

Dalībai grupā aicinām zēnus 6–10 gadu vecumā. Grupa iecerēta kā koncertējošs kolektīvs, kura repertuāru veido dziedātāju vecumam atbilstoši - garīgu un emocionālu attīstību stiprinoši - tautas, sakrālās, klasiskās un mūsdienu mūzikas skaņdarbi. Idejas autoru virsmērķis – akcentēt un aktualizēt garīgas izglītības nozīmi holistiskas personības attīstībā jau no bērnības. Uzdevumi – iepazīstināt jauno paaudzi ar mūziku, tai skaitā sakrālo, attīstīt muzikalitāti, veicināt kopības un piederības sajūtu, kopt zēnu un vīru vokālo ansambļu, kā arī baznīcas kolektīvo dziedāšanas tradīciju. Kolektīva dibinātāji uzsver vispusīgas attīstības nozīmi darbā ar jaunajiem dziedātājiem. Līdzās mēģinājumu procesam iecerēti kopīgi kultūras pasākumu apmeklējumi, laiks kopā būšanai un sarunām, muzikālai, fiziskai un garīgai pilnveidei.

Plānotais mēģinājumu laiks – divas reizes nedēļā plkst. 16.00–18.00. Vienas nodarbības ilgums – 45 min. Konkrēts laiks tiks precizēts. Dalībnieku skaits vokālajā grupā būs ierobežots, tomēr atlases process būs pārdomāts un bērna dziedāšanas vēlmi respektējošs, tādēļ droši aicinām pieteikties visus. Par atlases principiem, finansiālo ieguldījumu grupas darbības nodrošināšanā un jebkuriem citiem interesējošiem jautājumiem lūdzu interesēties pa e pastu info@puikas.lv vai zvanot 26409433. Pirmā satikšanās jau 7. septembrī plkst. 18.00. Lūdzam aizpildīt pieteikuma ANKETU pirmās tikšanās reizei.

Vokālās grupas muzikālā vadītāja būs jaunā dziedātāja Aleksandra Špicberga. Aleksandra šopavasar absolvējusi Rīgas Doma Kora skolas Mārtiņa Klišāna kora diriģēšanas klasi un plašāk pazīstama kā spilgta solo izpildītāja, kurai vienlīdz tuva ir gan klasiskā, gan arī tautas un baznīcas mūzika. Dziedāšanu apguvusi jau agrā bērnībā, dziedot lieliskos kolektīvos un mācoties no izciliem to vadītājiem – Dailas Martinsones, Airas Birziņas, Jurģa Cābuļa. Šoruden Aleksandra uzsāks studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Projekta koncepta līdzautore un vadītāja – teoloģe Māra Špicberga ir Aleksandras pārstāve un kolēģe visdažādākajos mūzikas projektos. Kopīgi veidotas dažādu žanru koncertprogrammas, izdoti mūzikas albūmi un videoklipi, radīts sakrālās mūzikas projekts “Laiks Tu. Lūgšana”. Māra ir ieguvusi arī mūzikas pedagoga izglītību un dziedājusi Rīgas Muzikālā teātra trupā.

Mūsu draudzes mācītājs Krists Kalniņš par šo projektu teic:

„Visi, kuri mani pazīst, zina, ka viena no manām lielākajām vēlmēm, kura vēl ir palikusi nepiepildīta ir, ka Ģertrūdes draudzē būtu liels koris. Kad runāju par to ar Māru Špicbergu, tad viņas sacītais mani ļoti uzrunāja, jo viņa teica, ka tādam korim ir JĀIZAUG no bērnu vecuma. Nekad iepriekš par to tādā veidā nebiju domājis, bet es ļoti skaidri par sevi zinu, ka manī mīlestība uz dziedāšanu tika ielikta jau no bērnības. Atceros, ka, mācoties bērnu mūzikas skolā, vienīgā nodarbība, uz kuru es gāju ar prieku un interesi, bija zēnu koris. Jo, lai arī man ļoti patika dziedāt, tomēr zēnu koris nebija tikai par dziedāšanu, bet daudz vairāk par draugiem un attiecībām, kuras tur izveidojās. Iespējams, tieši tādēļ visi mani bērni ir mācījušies un mācās Rīgas Doma Kora skolā. Man ir patiesi liels prieks, ka šajā vasarā Aleksandra un Māra nāca ar priekšlikumu, ka vēlētos veidot Ģertrūdē zēnu ansambli, kas varbūt vēlāk izaugtu par kori. Un, kā mēs to pārrunājām tikšanās laikā, iespēja dziedāt un mācīties mīlēt mūziku ir tikai viena no iespējām, ko piedalīšanās šajā zēnu korī dotu. Tāpat tā ir iespēja iegūt jaunus draugus, uzstāšanās pieredzi, un, kas man kā mācītājam arī liekas svarīgi, tā ir iespēja sastapties ar ticības noslēpumu zēniem pieejamā un saprotamā veidā. Tādēļ es aicinu vecākus, kuriem ir puikas ar skanīgām balsīm, atsaukties jaunajam aicinājumam un nākt pieteikties pie Aleksandras, lai sāktu dziedāt vai vismaz pamēģinātu dziedāt zēnu korī. Es esmu pārliecināts, ka Aleksandras mūzikas mīlestība ir “lipīga” un ka kopā ar viņu puiši pavisam drīz atklās mīlestību uz mūziku, kura pavadīs viņus visu dzīvi. Kā viena no skaistākajām latviešu tautas dziesmām mums to atklāj: „Dziedot dzimu, dziedot augu, dziedot mūžu nodzīvoju”.”

Mūsu pieredze saka, ka pats svarīgākais ir aicinājums, bet, lai to sajustu – tam vajadzīgs laiks un iespēja, tādēļ – droši aicinām rakstīt, interesēties visus, kurus šī ziņa ir uzrunājusi! Satiksimies, iepazīsimies un, kas to zina – varbūt tieši jūsu puika izrādīsies PUIKA, KURŠ NEKLUSĒ!

bottom of page